Шукати в цьому блозі

вівторок, 17 квітня 2012 р.

Гарна передача про стосунки, сім’ю й виховання дітей

Почав дивитися розмову Олександра Гордона з психологом Ольгою Троїцькою на тему відносин, сім’ї та виховання дітей (передача «Долго и счастливо»). Подивився тільки перші дві частини — дуже доладно і актуально, рекомендую. Якщо ви знайомі з системно-сімейними розстановками Берта Геллінґера (пані Троїцька — його учениця), то це щось подібне.


Долго и счастливо (1): Как делают мальчиков»
(Вихованням дітей в сучасній міській сім’ї найчастіше займаються жінки. В останні роки збільшується кількість чоловіків, які не поспішають заводити власну сім’ю й надовго залишаються в батьківській. З точки зору психології це не випадковий збіг обставин, а взаємопов’язані факти.)


Долго и счастливо (2): Муж и женщина
(«У щасливій родині подружжя чекає, поки підуть гості». Мало хто може похвалитися, що сам-на-сам їм комфортніше, ніж у компанії. Навіть у розмовах один з одним багато хто називає партнера «мати» або «батько». Чи справді таке підкреслення батьківських ролей зміцнює сім’ю?)


Долго и счастливо (3): Делай, как мы
(Батьківські послання — безумовно засвоєні судження, якими ми підсвідомо керуємося в подальшому житті. Не всі з них допомагають нам жити: діти не розуміють іронії, і безневинний батьківський жарт може обернутися серйозними проблемами. Чим можуть бути небезпечні необережні слова — тема цієї публікації.)


Долго и счастливо (4): Родословное древо — яблоко от яблони
(Встановлено, що на багато подій в нашому житті впливає історія родини — особливо, як це не парадоксально, якщо в цій історії є білі плями. При роботі з сімейними сценаріями психологи часто складають генограму — родовід, в якій відзначені важливі події в житті наших предків. Скласти такий «психологічний родовід» можна і власноруч.)


Долго и счастливо (5): С больной головы на здоровую (Родителям о детях)
(Діти люблять своїх батьків і всіма силами намагаються їм допомогти. Ця допомога може придбати найбільш несподівані форми. Проблеми з навчанням і здоров'ям, з алкоголем і наркотиками часто вимагають психологічної роботи не з дитиною, а з батьками. У психологів навіть існує вислів «дитина як симптом сім’ї». При достатній уважності цей симптом можна помітити самостійно.)


Долго и счастливо (6): Чужой среди своих — подросток в семье
(До народження дитини сім’я встигає підготуватися за час вагітності. До появи в сім’ї підлітка ми часто буваємо не готові. Чому підлітки так різко змінюються, звідки виникає заперечення думки батьків і як до цього ставитися — тема цієї бесіди.)


Долго и счастливо (7): Не в деньгах несчастье. Стать богатым, но счастливым.
(Люди часто стикаються з ситуаціями, в яких нібито сама доля заважає їм досягти успіху. Людина, що майже досягла мети, раптово власними руками руйнує побудоване.
Людина, що чесною працею заробила статок своєї сім’ї, може замість радості відчути неясне відчуття провини і незручності. Ми деколи поводимося так, наче хтось заборонив нам радіти своїм досягненням або користуватися їх результатами. Чим це викликано, і як це змінити?)



Долго и счастливо (8): Роли, в которые играют люди
(Ролі виживання — звичні моделі поведінки, засвоєні в дитинстві, які людина використовує всякий раз, коли виявляється в стресі. Вони мали сенс у дитинстві, але в дорослому житті часто виявляються руйнівними.)


Долго и счастливо (9): От семьи не уйдешь. Муж и жена или мама и папа?
(Сучасний світ фантастично тривожний по відношенню до сім’ї — суспільство то нестримно підтримує сім'ю, то безутішно ховає. Здається, що в повітрі носиться ідея «Ну от зараз вона помре, і можна буде більше не хвилюватися». Виникають фантастичні побудови: тимчасові сім’ї, гомосексуальні сім’ї, групові сім’ї.
У розмовах про сім’ю ми часто сперечаємося про дітей, їх кількість, виховання — про що завгодно, тільки не про чоловіка і дружину, з яких складається сім’я. Створюється враження, що сама ідея сім’ї нас лякає. Звідки виник цей страх і як його подолати?)



Долго и счастливо (10): Голова против тела
(Сучасна людина сприймає тіло як щось зовсім окреме від себе. Розповіді про нього нагадують хроніки бойових дій або освоєння ворожої планети: з нього «зганяють кілограми», на ньому «накачують мускули», воно бунтує й відмовляється підкорятися. Як повернути контакт із власним тілом?)


Долго и счастливо (11): Гимнастика мозга
(Допомагає краще бачити, чути й розуміти; запам’ятовувати необхідне; успішно навчатися; швидко читати й засвоювати інформацію; досягати успіхів у спорті; зосередитися перед презентацією, виступом, відповідальним розмовою; прийняти вірне рішення і взагалі, пережити важкий час з мінімальними втратами.)

1 коментар:

  1. Классные передачи, я тоже начала их смотреть :).. Согласна с ее взглядом...

    ВідповістиВидалити